Linképítés – Mégis él!

Ez is érdekelhet...

10 Responses

 1. Mester szerint:

  Helló! Tud valaki olyan magyar listát, ahol a PR cikkes oldalak vanna összegyűjtve? Előre is köszönöm!

  • Evenich András szerint:

   Valós látogatókkal bíró PR média megjelenéssel kapcsolatban listát nem fogsz nagyon találni. Mi a Pingvin óta ilyen irányba is elmozdultunk közel 40 média partnerünk van. A másik lehetőség a sajtóközleményes irány vonal, tapasztalataink szerint a kettő mixelésével nagyon jó eredményeket lehet elérni és ezek valódi természetes linkek.

 2. Online Világ (admin) Online Világ (admin) szerint:

  Üdv Mester!

  Nem tudunk átfogó nyilvános listáról, de amit keresel, az nem alkalmas a linképítésre. Persze lehet, nem ezért kérdezed, csak megtévesztő a cikk miatt. :)

  A valódi PR (public relations) cikkek megjelenése olyan oldalakon történik, amely valós látogatottságot képvisel, ezért pr… Így ezek szervezése egyenként történik. Érdemes megkeresni a legjobb ajánlatokat.

  • Laufer Zoli szerint:

   Jó napot! 3 perc kereséssel egy rakás PR cikkes ajánlatot találtam, mind azt mondja, hogy azok jó oldalak, ahova kiteszik a linket. Érthető, hogy mi a pr és mi nem az, de honnan tudhatom előre, hogy átverés vagy jó az ajánlat?

   • Online Világ (admin) Online Világ (admin) szerint:

    Nagyon jó a kérdés, csak nem könnyű. Ahhoz, hogy egy szolgáltatás minőségét megtippeljük, látnunk kellene a webhelyeket. Vannak árulkodó technikai mutatók, a látogatottságról is lehet sejtésünk, illetve ellenőrizhetjük, hogy mennyire hasznos és minőséges honlapról van szó. De amit leírtam, az a tipikus linképítés és a Google szerint büntetendő.

    A legjobb szolgáltatások nem honlap listával dolgoznak, hanem megkeresik az adott munkához illő lehetőségeket. Ezt nevezhetjük hasznos tartalomépítésnek és ha tényleg jól csináljuk, a Google is minőségi tartalomként tekint rá. Ez a linképítés új hulláma, de való igaz, hogy nem 200 forintba kerül egy hivatkozás, mint régen.

 3. Andras szerint:

  Szia Andor, és Mindenki más itt!

  Olvastam egy hozzászólásodat egy másik fórumon (www.online-marketing-akademia.hu/blog/2014/04/keresooptimalizalas-meres-sikerdij/#comments) és ezzel kapcsolatban felmerült néhány kérdés, amit úgy gondoltam, hogy inkább itt teszek fel.
  Kifejtetted ott a katalógusokba történő regisztrációkról a véleményedet, ez a bejegyzés pedig leginkább arról szól, hogy a linképítés során mit ne alkalmazzunk. (Érdekes, hogy milyen sok olyan oldalt lehet találni az interneten, ahol megmondják, hogy mi a nem jó, de azt nem, hogy mi igen.)
  Szóval kezdő weboldal tulajdonos-szerkesztőként lassan oda jutok, hogy szinte semmit nem merek csinálni (linképítéssel kapcsolatban), mert valaki(k) tuti, hogy ráfogja, hogy az hülyeség és elavult, meg büntetés lesz a vége stb.
  Jelenleg a közösségi médiát használom csak(FB és Twitter)az oldal népszerűsítésére, ahol rendszeresen posztolok, a követők és like-olók száma szépen növekszik. Az oldalam kevés látogatóinak 95 %-a innen jön, az organikus találatok nagyon elenyészőek, hébe-hóba egy-kettő, de inkább ez nem jellemző, pedig ugye ez lenne a cél. A weboldal újnak számít(3 hónapos az oldal – domain regisztráció, első oldalak indexbe küldése rá pár napra) és tudom, hogy a kor az fontos tényező.
  Vélemyényed szerint mi ma a legjobb linképítési stratégia egy viszonylag új weboldal számára?

  Köszönöm előre is az értékes hozzászólásod Neked és Mindenki másnak is!

  • Online Világ (admin) Online Világ (admin) szerint:

   Szia András!

   Köszönöm a hozzászólást! A kérdés jogos: valóban rengeteg írás születik mostanában angol és magyar nyelvterületen is arról, hogyan ne építsünk linket, de annál kevesebb cikk található a megoldásokról. Ennek a legfőbb oka az, hogy akik 2014-ben eredményesen építenek linkeket, féltik a piaci előnyüket, pedig nincs szó varázslatról.
   Matt Cutts több videóüzenetében kifejtette az elmúlt időszakban, hogy a Google számára egyetlen elfogadható linképítés a természetes linképülés. Ez túlzó megfogalmazás, mert a gyakorlatban nincs így.
   Tehát ma is készíthetők olyan offsite tartalmak, amelyek eredményesek az organikus forgalom növelésében, de ma már nem hasonlítható a 3 évvel ezlőtti katalógus dömpinghez.
   A kérdésedre válaszolva megpróbálok használható információval szolgálni.
   Furcsán hangzik, de a linképítés gerince mára a tartalomfejlesztés lett, sőt ezt lehet on- és offsite is érteni.
   Azaz: minőségi, értékes tartalmakat hozol létre a saját honlapodon, lehetőleg rendszeresen. Ha valóban jók az írások, nő a vállalkozásod iránti bizalom, növekszik a longtail forgalmad és ha szerencséd van, még hivatkozni is fognak rád természetes módon. Ennél jobb linképülés nem nem kell.
   Persze van, hogy mesterséges módon picit be kell segíteni. Ez nem black hat, a Google sem tiltja és bünteti minden formáját, csupán a játékszabályok betartását javasolja.
   Azt szoktam javasolni, hogy öljünk időt és fáradságot a linképítésbe. Ha elkészítesz egy érdekes tanulmányt, amelyet egy szakmai portál szívesen megjelenít ingyen is és abban megtalálható a hivatkozásod, akkor a Google-nek sem lesz kifogása.
   Ugyanez vonatkozik az értékes és olvasott cikkekre, infografikákra, elemzésekre, esettanulmányokra…
   A bejövő link értéke számos paramétertől függ: a linkelő webhely különböző tulajdonságaitól, technikai paramétereitől, a hivatkozás helyétől, szövegkörnyezetétől, stb.
   De mielőtt nagyon belemennék az általános dolgokba, annyit javasolhatok, hogy ne linket próblj építeni (benne lesz az is), hanem olyan külső tartalmakat, amelyek szakmailag vállalhatók és amihez a neved adnád.

 4. Andras szerint:

  Szia Andor!

  Köszönöm a választ! A tartalomfejlesztésnek örülök,hogy ezt említed, mert én is erre törekszem.
  Lenne még egy kérdésem! Sok fórumon olvasni, hogy a közösségi média ma már megkerülhetetlen a látogatottság növeléshez. Matt Cutts is nyilatkozta, azt hiszem pont a linképítéssel kapcsolatos mizéria kapcsán, ami kb. így hangzott magyarra lefordítva: “Ha az ügyfeleid 5 órát töltenek a Facebook-on, akkor ideje Neked is annyit eltölteni ott” vagy valami ilyesmi volt. Szóval a kérdés: a FB-on, vagy a Twitter-en, a postokban szereplő linkek, ami az olvasót a weboldalra irányítja, azok viszontlinkeknek számítanak? Ha igen, akkor a Google webmestereszközöknek “Az Ön webhelyére mutató linkek” oldala miért nem jelzi?
  Másik kérdés! A közösségi média valóban hozzásegít egy új weboldalt az organikus találatokhoz? (Tudom, ez egy kicsit hülye kérdés, de nem tudom, hogy mit várjak 3 hónap után.)

  • Online Világ (admin) Online Világ (admin) szerint:

   Jó a kérdés, csak hát sem a szakmában, sem a fórumokon sincs egyetértés.
   A Google Plus a személyre szabott kereséseknél ütős (lesz).
   Viszont ha nem személyre szabott keresésekről van szó…
   Születtek már komoly tesztek, amelyek azt bizonyították, hogy a szociális megosztások és lájkok KÖZVETLENÜL nem befolyásolják az organikus helyezéseket (pl. Eric Enge készített egy tesztet a Google Plus-ra vonatkozóan), mások meg az ellenkezője mellett kardoskodnak.
   Abban viszont talán nincs vita, hogy a szociális média felől érkező látogatók ugyanúgy alakítják egy webhely látogatói statisztikáit, mint a többi forrásból érkezők. Azaz ha például a FB megosztást követően a látogatónk hosszabb időt töltenek el a webhelyen, több oldalt néznek meg, stb., akkor ez pozítív hatással van az organikus találati listán elfoglalt helyünkre. Szóval KÖZVETVE biztosan hat.
   Saját véleményem szerint a megosztások és lájkok kisebb dózisban nem befolyásolják az organikus találati listát, de az is igaz, hogy SEO, biztonságtechnika, kéménytechnika vagy biztosítás témákban nem soha nem is kaptam több tízezer megosztást. :)